Muziekvos

Celloles

 Anne

De cello heb ik reeds als klein meisje in mijn hart gesloten. De naam van het instrument kon ik nog niet zeggen, maar de strijkbeweging die kleine Anne maakte vertelde genoeg. Op mijn achtste verjaardag kreeg ik eindelijk mijn eerste cello. Al jong speelde ik in allerlei ensembles, orkesten en met koren mee. Het is gewoon zo gebleven.

 

Cellodocent ben ik met veel plezier en toewijding in Beetsterzwaag en Heerenveen bij Ars Musica en bij Het KunstKwartier in het Westerkwartier van Groningen.

 

Cello spelen betekent plezier voor iedereen, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Lessen kun je individueel volgen, of als duo. Het is zelfs mogelijk om samen met je kind cello te leren spelen.
 
Cellospelen kun je leren van jong tot oud. Je kunt beginnen als je 76 jaar oud bent, maar ook als je 4 bent. Voor de jongste leerlingen bestaan speciale kleine cello\'s zodat je kunt beginnen wanneer je wilt. De cello omarm je, de cello leunt tegen je aan zodat de warme klanken hoorbaar en voelbaar zijn.
 
Sinds ik de keuze maakte om cellodocent te zijn, zie ik hoeveel ik aan mijn muziektherapeutische achtergrond heb. Het belangrijkste dat ik leerde als muziektherapeut is goed te observeren wat een persoon precies nodig heeft. Voor mij heeft een ziektebeeld nooit centraal gestaan. Altijd zocht ik de persoon erachter en bleef ik op zoek naar creatieve oplossingen op het gebied van communiceren, bewegen, musiceren, verwerking en persoonlijke groei.
 
Deze achtergrond helpt mij om oog te hebben voor het maatwerk wat iedere leerling nodig heeft. Ieder individu heeft immers zijn of haar wensen, heeft zijn of haar eigen aanpak nodig en heeft een eigen manier van leren. Ik vind het prachtig om beginnende of gevorderde cellisten telkens weer een stapje verder te zien maken en nieuwe inzichten te zien verwerven. Hoe beginnend of gevorderd je ook bent, altijd kan er een stapje bovenop. De verwondering bij bijvoorbeeld het toepassen van een nieuw ontdekt techniekje, waarmee je beter voor elkaar krijgt wat je wilt. En vervolgens de oren die opengaan voor een nog mooiere klank, die je zelf maakt! Wat een plezier levert dit op, bij de leerling, maar ook bij mij als docent.

 

Boven alles zie ik muziek als een sterk middel om op allerlei vlakken tot persoonlijke ontplooiing te komen.

Cellodocent Anne kun je vinden in: